Een plaatje of een frame prothese

home_vision_dots_red

Het is niet altijd nodig om een volledige prothese te laten plaatsen. Misschien mis je een aantal tanden en/of kiezen en volstaat een gedeeltelijk kunstgebit. Wij bieden de meeste protheses in  Brabant aan. Er zijn twee mogelijkheden voor een gedeeltelijk kunstgebit: een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars of een frameprothese. Op deze pagina leggen we uit wat het verschil is.

Gedeeltelijk kunstgebit (plaatje)

Een gedeeltelijk kunstgebit dat gemaakt is van kunststof wordt ook wel een plaatje genoemd. Het is een gedeeltelijke uitvoering van het kunstgebit. We gebruiken, net als bij het maken van een kunstgebit, kunsthars om de kleur van het tandvlees zo goed mogelijk te benaderen. De tanden worden van porselein of kunsthars gemaakt. Op het plaatje monteren we precies op de juiste plekken de missende tanden en/of kiezen. Hiermee krijg je weer een volledig gebit. De manier waarop het plaatje vast wordt gemaakt is afhankelijk van de kwaliteit van je eigen overgebleven elementen. In sommige gevallen blijft het plaatje vanzelf goed zitten omdat het strak tegen de overige tanden en kiezen en verhemelte zit. Het kan noodzakelijk zijn om een metalen haakje te plaatsen als de prothese niet vanzelf stevig in de mond ligt.

Het gedeeltelijke kunstgebit kan door ons gemakkelijk worden aangepast. Bijvoorbeeld als er meer tanden en kiezen verloren gaan. Dit is een groot voordeel van het plaatje.

De frameprothese

Een frameprothese is een andere oplossing als je een deel van het gebit laat vervangen. Deze prothese heeft een metalen basis met haakjes. Deze haakjes zitten vast aan de eigen tanden en kiezen en noemen we ook wel klammers. Deze klammers zorgen voor veel stevigheid. Hier kun je in veel gevallen beter mee eten dan met een plaatje. Bovendien beschadigen de restanten van het eigen gebit nauwelijks. Het is bij een frameprothese lastiger om extra tanden en kiezen te plaatsen, waar dat bij het gedeeltelijk kunstgebit wel gemakkelijk is.