Wat kost een gebitsprothese?

home_vision_dots_red

De kosten voor een prothese zijn afhankelijk van het soort kunstgebit en de individuele wensen. Wat je uiteindelijk zelf betaalt ligt onder andere aan de aanvullende verzekering die je hebt afgesloten. Daarbij hebben we ook te maken met de eigen bijdrage en het eigen risico. Dat kan verwarrend zijn, daarom leggen wij graag uit wat het verschil is en kun je gemakkelijker berekenen wat je zelf nog moet betalen.

Eigen risico en eigen bijdrage

Twee termen die op elkaar lijken en vaak door elkaar gehaald worden. Ze betekenen echter iets anders. Wij leggen uit hoe het in elkaar steekt.

Eigen risico: Het wettelijk verplichte eigen risico geldt voor iedereen in Nederland met een basis zorgverzekering. Wanneer jouw zorgverzekeraar je zorgkosten vergoedt dan worden de eerste gemaakte kosten als eigen risico in rekening gebracht. In 2020 en 2021 is het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385 per jaar. Misschien is het eigen risico van jouw zorgverzekering hoger. Je mag dit bedrag namelijk ophogen zodat je maandpremie lager uitvalt.

Eigen bijdrage: Het deel van een behandeling dat niet vergoed wordt vanuit de verzekering valt onder de noemer eigen bijdrage. Niet alle behandelingen worden volledig vergoed vanuit de zorgverzekering. Met de eigen bijdrage wordt het niet verzekerde gedeelte bedoeld.

Kosten kunstgebit

De kosten voor een kunstgebit zijn afhankelijk van:

  • Het soort prothese: gedeeltelijk of volledig
  • Het soort prothese: een kunstgebit of klikgebit op implantaten

Trek het (resterende) eigen risico van het factuurbedrag af en houd rekening met de eigen bijdrage voor deze behandeling.

Tijdens een vrijblijvend advies bespreek je met onze Tandprotheticus de kosten voor het kunstgebit. Hij kan zien hoe je verzekerd bent en uitleggen welke kosten voor eigen rekening komen.

Een volledig kunstgebit

Volledige protheses worden grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Als je volledig tandloos bent in de boven- en/of onderkaak, wordt een volledig kunstgebit voor 75% vergoed vanuit het basispakket. De overige 25% valt onder de wettelijke eigen bijdrage. Heb je een aanvullende tandartsverzekering? Dan vergoedt de zorgverzekeraar deze 25% ook gedeeltelijk, soms zelfs volledig.

Tijdens een vrijblijvend advies nemen we de kosten graag met je door.

Het klikgebit

Voor een gebitsprothese op implantaten gelden andere regels dan voor een gewoon kunstgebit. Waar voor de volledige prothese (zie boven) een eigen bijdrage van 25% geldt, hangt dat voor een prothese op implantaten af of het om de boven- of onderkaak gaat.

Voor de bovenkaak geldt een eigen bijdrage van 8%, voor een onderkaak 10%. Heb je in de bovenkaak een volledige prothese (zonder implantaten) en in de onderkaak een prothese op implantaten? Dan wordt er een eigen bijdrage van 17% berekend.

Wij nemen de kosten voor het klikgebit tijdens een vrijblijvende afspraak graag met je door.

Een gedeeltelijk kunstgebit

Een gedeeltelijk kunstgebit kan een frameprothese zijn of bijvoorbeeld een plaatje. Deze worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Als je een tandartsverzekering hebt dan kan het gedeeltelijke kunstgebit wél (gedeeltelijk) vergoed worden. In dit geval geldt het wettelijk verplicht eigen risico niet.

Kosten voor reparatie en rebasing

Voorheen werden reparaties en rebasingen (passend maken) van het kunstgebit voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Sinds een paar jaar zijn de landelijke regels aangepast. Voor zowel reparaties als rebasingen geldt tegenwoordig dat deze voor 90% vergoed worden vanuit de basisverzekering. De overige 10% moet je zelf betalen tenzij je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten. Uiteraard hoef je dit niet onmiddellijk te betalen wanner je de prothese ophaalt. De rekening ontvang je van ons op een later moment.

Gratis advies

Ook voor informatie over de kosten ben je van harte welkom voor een gratis vrijblijvend advies. Tijdens dit gesprek kan onze Tandprotheticus de behandelmogelijkheden en bijbehorende kosten doornemen.

Infomedics

Nadat de behandeling is afgerond sturen wij de nota naar infomedics, dit is onze factoringmaatschappij. Zij dienen de nota rechtstreeks in bij jouw zorgverzekeraar. Je ontvangt dan alleen een nota voor kosten die niet bij de zorgverzekeraar gedeclareerd kunnen worden. Omdat infomedics zich bezighoudt met de facturatie kunnen wij ons focussen op belangrijkere dingen: de zorg voor onze patiënten en hun protheses.

Indien je een betalingsregeling of uitstel van betaling wil aanvragen, dan is dit zeker mogelijk. Neem hiervoor contact op met infomedics. De contactgegevens vind je op de factuur.